Ben jij het afgelopen tijd ook heel erg uitgedaagd op werkvlak? Misschien heb je je zaak moeten sluiten tijdens corona of was je tijdelijk werkloos. Misschien moest je net hàrder gaan werken of werd je van de wereld en collega’s afgesloten door verplicht thuiswerk.
Ik merk ook als loopbaancoach dat mensen zich nu beginnen afvragen: is dit het nu? Is dit wat ik wil de rest van mijn carrière? Dan is het tijd om stil te staan en dat alles eens onder de loep te nemen.
Het is zo belangrijk dat je iets doet wat bij je past, iets waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt.
Heel wat mensen vertellen me; ‘ik ben doorgegaan en nu is het vatje leeg’ of ‘mijn man gelooft me niet als ik zeg dat ik vanavond zéker op tijd thuis zal zijn’…of ook: ‘eigenlijk had ik vroeger iets in de sociale sector willen studeren maar mijn omgeving heeft me een andere richting uitgeduwd’.
Ik hoor dus heel wat tijdens de loopbaanbegeleidingen. Ben jij ook niet meer gelukkig in je job? Dan kijk ik graag samen met jou wat jou wèl terug gelukkig kan maken.
Tijdens een loopbaanbegeleiding doen we heel wat oefeningen om inzicht te krijgen in jezelf als persoon en ook in de situatie. Alles begint bij jezelf dus beginnen we bij het begin.
Het is trouwens niet zo dat je van mij op het einde van het traject een lijstje krijgt met ‘als je deze job gaat doen, dan komt alles goed’. 😊
Het ABC van het werkgeluk
Wat is er nu eigenlijk nodig om met plezier te gaan werken?
3 zaken, zo blijkt volgens de zelfdeterminatietheorie van E. Deci en R. Ryan. Volgens hen zijn er drie psychologische basisbehoeften: autonomie, betrokkenheid en competentie. Ik zet ze hieronder even op een rijtje.
Autonomie
Autonomie of zelfstandigheid. In hoeverre kan en mag jij zelfstandig werken en krijg je het vertrouwen van je leidinggevende en je collega’s? Of kijkt er de hele tijd iemand over je schouders mee? Kan jij zelf beslissen over hoe jij je werk aanpakt, krijg jij ruimte om je dag in te delen? Of is er net heel veel controle en zijn er richtlijnen en procedures voor alles zodat je enkel maar binnen de lijntjes mag kleuren?
Misschien héb je liever wat meer richting en sturing, dat kan ook natuurlijk… Teveel vrijheid of het gebrek aan autonomie kan leiden tot heel wat frustraties. Heb je daar al wel eens bij stilgestaan?
Betrokkenheid
Betrokkenheid of verbondenheid. In hoeverre voel jij je deel van het team? Word je gehoord als je iets inbrengt? Krijg je erkenning en waardering voor je werk? Of niet? Vind je steun bij collega’s en heerst er een groepsgevoel? Dit laatste is een hele uitdaging nu we zoveel thuiswerken. Snak je naar de babbels bij de koffiemachine of vind je het wel ok om op je ééntje te werken? Ook dit is iets om eens onder de loep te nemen.
Competentie
Competentie of talenten. Waar ben jij goed in? Doe je dat ook graag en krijg je daar energie van? Als je dat doet, dan vliegt de tijd en vind je het soms zelfs moeilijk om het aan de kant te leggen. Krijg je soms wel eens een complimentje over iets wat je doet waarvan je denkt: ‘Allez, dat is nu toch niets bijzonders!?’ Wel, dàt betekent dat je talentvol bent in wat je doet. Wil jij wel eens een zicht krijgen op je talenten? Ben jij een ‘beeldorganisator’, een ‘groeimotor’, een ‘bruggenbouwer’ of een ‘vertrouweling’? Ook dat is iets waar we tijdens een loopbaanbegeleiding naar op zoek gaan.
Dit is slechts een klein stukje wat we tijdens een loopbaantraject onderzoeken. Heb je graag alvast wat meer informatie over loopbaanbegeleiding, lees dan mijn blog.
Wist je dat je slechts 90 euro betaalt voor 7u loopbaanbegeleiding met de cheques van de VDAB? Ga alvast concreet kijken hoe dat precies werkt en of je in aanmerking komt.
Vind je dit allemaal wel interessant? Contacteer me gerust voor een vrijblijvende kennismaking.
Ik bied een GRATIS intakegesprek aan van 30 minuten. Klikt het, dan bekijken we welk traject het beste is voor jou.
0 reacties