Werken met zin

Wat is jouw IKIGAI?

Werken met zin

Werk jij met zin en goesting?

‘Ik doe m’n job graag en ik ben er zeker goed in, maar toch is er iets dat ik mis…’
‘Ik ben heel goed in wat ik doe maar ik doe het eigenlijk ècht niet graag.’
‘Stiekem zou ik van mijn passie mijn beroep willen maken, maar ja, hoe doe je dat?’

Dit hoor ik wel eens tijdens een loopbaanbegeleiding, en dan jeuken mijn handen om hiermee aan de slag te gaan.
Dan haal ik de IKIGAI boven.

De IKI-watte?

De IKIGAI, dat is een Japans concept en gaat om de reden waarom we opstaan elke morgen. De reden van je bestaan; dat klinkt nogal zwaar he!?
Het bestaat uit twee delen: iki – leven, levend – en kai – (uitgesproken als gai) reden, resultaat.
Met andere woorden: wat maakt jouw leven de moeite waard?

Ik zie het als verschillende puzzelstukken, verschillende vragen die je je kan stellen en als ze in elkaar passen, dan is het feest!

Vind je IKIGAI: stel jezelf deze 4 vragen

1. Wat doe ik graag?

Heel veel mensen kunnen hier niet op antwoorden, we leven zo in de rush van alledag dat we gewoon maar doorgaan en doorgaan. Overleven als het ware. We zijn het plezier kwijt en wéten gewoon niet meer wat we graag doen. Dan stel ik dikwijls de vraag: ‘wat deed je als kind graag?’ of ook: ‘wat deed je graag voordat je kinderen had?’

2. Wat doe ik goed?

Ook hier weten heel veel mensen niet wat te antwoorden. We staan er immers niet bij stil èn als Vlamingen hebben we natuurlijk onze (valse) ‘bescheidenheid’. Enerzijds gaan we op zoek naar je talenten en anderzijds màg je ook echt wel uitspreken waar je goed in bent.

3. Waar kan ik voor betaald worden?

Hier wringt ook dikwijls het schoentje. ‘Esther, het àllerliefste zou ik van mijn passie mijn beroep maken. Maar is dat realistisch? Hoe doe ik dat?’. Dat kan gaan van schoonheidsverzorging tot honden trimmen of bakken en nog zoveel meer… Ook dat kunnen we bekijken tijdens een loopbaanbegeleiding.

4. Wat heeft de wereld nodig?

Tja, wat heeft de wereld nodig? Wereldvrede 🙂. Maar daar hebben we zelf niet zoveel invloed op. De vraag is hier eigelijk: ‘Waar kan ik het verschil maken? Wat kan ik doen met mijn talent om anderen te helpen? Wat hebben de mensen rondom mij nodig en kan ik ze dat geven?’.

Dit is geen gemakkelijke oefening, maar ik begeleid je hier graag bij. Samen brainstormen we, kijken we naar mogelijkheden en leggen we de puzzel.

Of iedereen zijn IKIGAI vindt?

Wie zoekt, die vindt!

Uit ervaring merk ik wel dat niet iedereen zijn IKIGAI in één job vindt. Soms is het zo dat mensen hun job toch graag en goed doen maar dat stukje zingeving missen. Die zingeving vinden ze dan in vrijwilligerswerk, een hobby of een bijberoep. Dat kan dus ook!

Of ik mijn IKIGAI gevonden heb?

Ik durf zeggen van wel…

Waar houd ik van? Van mensen inspireren en aanmoedigen, van hen te doen groeien, van luisteren, spreken en schrijven (dààrom heb ik dus talen en communicatie gestudeerd), ik hou van de natuur.

Waar ben ik goed in? In luisteren, mensen voelen zich snel op hun gemak bij mij, inspelen op wat er gebeurt of gezegd wordt. Ik ben nieuwsgierig en stel veel vragen, de juiste vragen. Zodat het kluwen in je hoofd ontward wordt, terug wat helderheid en rust in je hoofd.

Mijn job? Is sinds 2017 full-time coach en loopbaanbegeleider. Dus ja, ik hoor ik bij de minderheid van de coaches die er hun voltijdse job van kunnen maken en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

Waar maak ik het verschil of waar hebben mensen nood aan? Aan iemand die luistert, ze in beweging zet en terug verbinding brengt. Iemand die hen vooruit helpt en aanmoedigt, iemand die in hen gelooft zodat ook zij terug met veel goesting in het leven staan.

Héérlijk toch!

Wil jij ook terug werken met plezier en dat stukje zingeving vinden? Ik ga graag samen met jou op zoek.
Wist je dat, als je recht hebt op loopbaancheques van de VDAB, je slechts 90 euro betaalt voor 7u begeleiding. Meer informatie lees je alvast hier.

Ik nodig je graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, dat kan persoonlijk, online of telefonisch.

Ik bied een GRATIS intakegesprek aan van 30 minuten. Klikt het, dan bekijken we welk traject het beste is voor jou.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Ik stop ermee!

Ik stop ermee!

Over groeien als mens en ondernemer; over sterke waarden.