Het is een marathon, geen sprint…
Ik hoor het langs verschillende kanten!
“Oh help! Dat (thuis)werken, de kinderen bezig houden èn het huishouden erbovenop…pfff, ik ben helemaal op! Eten maken doe ik omdat het moet, de kinderen moeten het ontgelden omdat ik geen geduld meer heb. Ik plof ’s avonds uitgeput de zetel in.
Elke ochtend sleur ik me uit bed en zie ik er tegenop om weer een dag het onderste uit de kan te moeten halen.
Dit trek ik niet meer, ik wil rust in mijn hoofd, meer energie om met goesting te werken en er ook nog voor mijn gezin te zijn.”
Klinkt dit herkenbaar?
Je bent niet alleen!
De corona maatregelen worden versoepeld, maar binnenkort misschien ook weer verstrengd. Wie weet hoe de toekomst eruit gaat zien… Je kan je maar beter wapenen.
Het is OK om even volle gas te geven en al die verschillende rollen (werknemer, partner, ouder, juf of meester voor je kids in corona-tijden,…) op je te nemen. Maar weet dat het ontzettend belangrijk is om je batterij niet leeg te laten lopen.
Want op = op!
Hoe ons lichaam omgaat met drukke situaties kan je vergelijken met de batterij van je smartphone. Wat doen we allemaal wanneer die batterij bijna in het rood gaat?
“Oei, ik heb nog maar 20%! Waar is die oplader? Snel!”
Doen we dat ook met onszelf?
Nee hé, integendeel… we blijven vooral doorgaan, we geven niet op en we kunnen het wel!
En voor je het weet is je batterij helemaal leeg! Dit gebeurt vooral bij mensen die steeds maar doorgaan en zeggen: ‘Ik zorg voor iedereen en breng alles tot een goed einde. Enneuh … goed is niet goed genoeg, de lat ligt hoog, héél hoog …’
Wel, ik heb een tip die je dirèct kan gaan toepassen om je energie op peil te houden.
Met deze tip start je je werkweek vol energie en ben je na een werkdag niet aan het einde van je Latijn maar heb je nog de energie om te koken en iets leuks te doen met de kinderen.
Hier komt ie…
De + – + methode
waarbij de ‘+’ voor energiegever staat en de ‘–’ voor een energievreter staat.
Dit is hoe het werkt:
Als je weet dat er tijdens je werkdag een energievreter zit aan te komen (die vergadering, dat gesprek met je baas, je niet zo favoriete collega,…) maak dan dat je vooraf wat energie ‘tankt’ door bv. een korte wandeling te maken of je even terug te trekken van je bureau.
Misschien luister je liever even je favoriete liedje?
Want ja, de energievreter komt (en die zullen er altijd zijn, mensen of gebeurtenissen die je niet uit je leven kan bannen) en dan kan je best al gewapend zijn.
Dit klinkt best logisch toch, maar het is een kwestie van hier bewust mee om te gaan. Ik hoor van enkele mensen trouwens ook dat ze het doen.
Maaarrr, de truuk is om ook nà je energievreter terug ‘bij te tanken’.
Hoe?
Door na die (online) vergadering, dat gesprek met je baas of de preteaching van je kinderen niet onmiddellijk je werk dat is blijven liggen terug bij te benen maar door toch eerst die koffie of thee te drinken, even buiten te gaan of gewoon even in de zetel te gaan zitten.
Ga je normaal enkele keren in de week lopen of fietsen? Blijf dit dan zéker doen en denk niet ‘daar heb ik nu ècht geen tijd voor…’.
Zorg goed voor jezelf, want je kan maar geven wat je zelf hebt!
Natuurlijk is dit voor iedereen heel persoonlijk. Maak gerust eens een lijstje op met je energiegevers en -vreters. Alles start bij je bewustzijn, dat is stap 1. De volgende stap is er dan nog iets mee doen ook.
Op deze manier zorg je er zèlf voor dat je batterij vol blijft. Voor mij werkt het, net als voor mijn klanten, probeer het zeker zelf eens!
Dus onthou: ‘+ – +‘ methode!
Deze bovenstaande tip geef ik héél vaak mee tijdens een loopbaantraject. Hij past als gegoten in mijn overtuiging:
Als je weet:
- wie je bent
- wat je goed en graag doet
- wat je belangrijk vindt
- waar je naartoe wilen dit overgiet met een sausje nodige zelfzorg en energiemanagement
Dan voel je je…
- beter in je vel
- een gelukkige medewerker
- gelukkige ouder
- gelukkige partner
Wist je trouwens dat een loopbaantraject volgen niet per sé moet leiden naar een nieuwe job? Ik hoor het zo dikwijls; ‘ja maar, ik wil niet van job veranderen hoor…’ als ik over loopbaanbegeleiding begin.
Misschien ben je tijdens de lockdown wel gaan nadenken over je job en je toekomst? Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn of hoe je zaken anders wil aanpakken als we terug op de werkvloer worden verwacht?
Er zijn heel wat uiteenlopende loopbaanvragen zoals bv.:
- Ik wil een betere work-life balans
- Ik wil meer energie uit mijn job halen
- Hoe kan ik mijn sterktes meer naar boven halen in mijn job?
- Hoe kan ik duidelijker communiceren op de werkvloer met mijn baas of collega’s?
Hou je wel van die ‘kleine dingen die ècht werken’? Dan heb ik nog iets voor je. Een heel praktische oefening die een volgende stap kan zijn naar een zinvoller en energieker (werk)leven. Vul je gegevens hieronder in en je ontvangt een worksheet waarmee je dadelijk aan de slag kan!
Van mij voor jou:
5 krachtige vragen die je toekomst kunnen veranderen!
Alsjeblieft!
0 reacties